Overvejelser ved valg af kiste

Fra mine samtaler med pårørende kender jeg mange af de overvejelser, der kan være omkring valg af kiste.

valg af hvid kiste
Enkel og stilren hvid kiste
valg af farvet kiste grøn
Malet trækiste

Valg ud fra kistens udtryk

Der findes rigtigt mange forskellige kister nu om dage og derved rig mulighed for at vælge en kiste, som på en eller anden måde kan afspejle afdødes væsen og passe til den højtidelighed, der skal være.
Langt de fleste vælger en enkel, elegant og stilren hvidmalet kiste. Den udtrykker renhed, fred og ro.
Den kan være dekoreret med borter på låget og kors eller guirlander på siden men stadig med det klassiske elegante udtryk.
Den hvide kiste giver også gode muligheder for de pårørende for at sætte et personligt præg på afdødes sidste leje, da der kan tegnes og males direkte på kisten.

Farvede kister

Hvis afdøde var en meget sprudlende og farverig person eller blot følte kraftigt for en bestemt yndlingsfarve, er der mulighed for at vælge en farvet kiste. Der er flere standardfarver men også mulighed for at få kisten malet i særlig ønsket farve.

Trækister

Et helt andet udtryk får man med en trækiste. Der findes kister i flere forskellige træsorter, som hver især har deres særegne udstråling. De lidt mørke og tunge men meget smukke i eg eller mahogni og de lyse, fine og elegante i birk. Fyrretræskisten har et mere rustikt præg med knaster i træet og lukningen med læderstropper. Hver passer til sin personlighed.

bæredygtige trækister
Kiste i massiv egetræ
Designer kister

Der kommer flere og flere kister på markedet hvor faconen bliver udfordret af designere.
I 2011 kom Diamant kisten udformet af designer Jacob Jensen. Den er naturligvis inspireret af en diamants facon og linjer, som giver et eksklusivt og elegant udtryk. Findes i hvid, sort og rød.
Her i 2022 er en helt anden kiste kommet på markedet. Nordic Ro hedder den og er udformet af møbeldesigner og snedker Anker Bak. Han producerede i 2014 kister til sine bedsteforældre. Kisterne skulle fejre den tid, de havde haft sammen og respektere det beskedne liv, de havde levet. Et liv uden krav og hvor man gjorde sig umage.
For at vise naturen samme respekt var det vigtigt for Anker Bak at give kisten runde organiske former, så den fremstår blød og imødekommende.
Som et smukt og komfortabelt sidste leje.

Diamant designerkiste valg
Diamant kiste i rød højglans
Valg af kiste Nordic Ro
Nordic Ro designerkiste

Valg af kiste ud fra hvilken højtidelighed der skal være

Der er ved valg af kiste helt oplagt forskel på, om afdøde skal kremeres eller begraves. Alle kister kan brændes, men det er ikke alle kister, der må begraves. Det kræver en kraftigere konstruktion af kisten at modstå jordtrykket. Derfor er begravelseskister også som udgangspunkt dyrere end kister til kremering.

Den skal jo bare brændes !

Det er en kommentar, jeg ofte hører i forbindelse med valg af kiste til kremering.
Jeg havde også selv den indgangsvinkel, før jeg blev bedemand.
For da tænkte jeg ikke over, at de pårørendes afsked med kisten jo er den samme ved en bisættelse som ved en begravelse. Altså den tid og afsked man har med afdøde i kisten er den samme. Kisten står i kirken eller kapellet, der holdes en højtidelighed eller i hvert fald en afsked og så føres kisten enten til graven på kirkegården og sænkes i jorden eller ud i rustvognen, hvor den køres til krematoriet for at blive brændt.
Kisten er afdødes sidste leje uanset, hvor det sidste hvilested skal være.
Så det er fuldt ud forståeligt, at de pårørende, som ønsker noget helt særligt for deres kære, ikke vælger en speciel og måske dyr kiste fra, blot fordi afdøde har ønsket at blive kremeret. En fin og sigende bemærkning fra en enke engang :
”Jeg valgte kiste efter, at min mand fortjente den”.

Det er dog helt rimeligt at tænke på prisen i valg af kiste. Der er bare ikke nogen grund til at gøre det ud fra om den skal begraves eller brændes.

hvid kiste med dekoration
Hvid Harmoni kiste med kantdekorationer
Bæredygtige trækister af hvidlaseret nordisk fyr
Trækiste af Nordisk fyr med læderstropper
Bæredygtige kister SAGA foret med naturligt hør
Saga kiste af formstøbt papirmasse

Miljøbelastning

Et kriterie ved valg af kiste kan også være miljøbevidsthed.
Jeg har tidligere skrevet om muligheden for en miljøbevidst begravelse 

Det kan være svært at gennemskue, hvor bæredygtigt kister er produceret og om de er miljøvenlige. De fleste kistefabrikker herhjemme går op i at producere miljøbevidst.
Tommerup Heilskov kistefabrik, som jeg køber kister af, samarbejder desuden med Growing Trees Network og planter et træ i en af de danske folkeskove for hver solgt kiste. Læs om kistefabrikkens arbejde for bæredygtig kisteproduktion https://tommerupheilskov.dk/baeredygtighed/

Ved valg af kremeringskiste skal man ved ønsket om at være miljøbevidst tænke både på, hvordan kisten er produceret samt hvilke skadelige stoffer, der kan udskilles ved afbrænding af kisten.
Her er en rigtig god mulighed den at vælge SAGA papirkisten fra Tommerup Heilskov kistefabrik.

Traditioner omkring kistevalg

Fra ca. 1550 blev det almindeligt at lægge afdøde i kister. I dag er det et lovkrav.

Kisterne har været sorte, men i løbet af 1920-erne og i takt med at klasseskellene herhjemme blev udlignet, vandt de hvide kister frem og er i dag den absolut mest anvendte kiste.

Men det bliver mere og mere almindeligt, at give kisten et personligt præg.
Enten ved at vælge en mere utraditionel kiste blandt det enorme udvalg der findes i dag, eller simpelthen ved at dekorere kisten med maling, tegninger eller andet.

Læs mere om kisten historie i Danmark på Landsforeningen Liv&Døds hjemmeside : https://livogdoed.dk/temaer/kistens-historie/

Hvid kiste pyntet med perleplader
Hvid kiste med personlig dekoration